🧂Salt på en diett med rene råvarer? 🥩
Sykt mange er ekstremt opptatt av at de synes jeg salter maten min noe enormt. De sier det er usunt og at jeg risikerer og plugge årene mine, få dårlig blodtrykk og eventuelt daue? Men je ække dævv!

Saltet du får i deg regulerer flere elementer i kroppen. Alt fra å direkte påvirke nervesystemets egenskaper til å overføre elektriske impulser mellom hverandre - til å endre det osmotiske trykket i blodet (og derved blodtrykket). Vann inn/ut regulerer den totale mengden sammen med det kroppen selv skiller ut og kvitter seg med.
Det er anbefalt å spise 5-6 gram med salt per dag.
De fleste, voksne, nordmenn spiser nord for 10 gram salt hver dag. Enkelte grupper så mye som 15-20 gram. Mye av årsaken til dette er at salt brukes på bearbeidede matvarer og i ultraprosessert mat (UP eller UPF). Salt er et konserveringsmiddel som bidrar til at maten holder seg frisk lengre (f.eks. ved å holde på væske/vann - eller ved å suge til seg tilsatt vann for å øke marginene ved salg. Hvem elsker ikke å selge vann for prisen av biff?), som smakstilsetning eller for å holde lett-fordervelig mat spiselig lengre.
Siden tilsetting av salt i ferdig-produkter og annen UP-mat ikke tilfører noe spesielt av smak, så salter de aller fleste maten sin i tillegg. Dette resulterer at folk flest får i seg mye mer salt enn de anbefalte 5-6 daglige grammene. Både fordi maten de spiser allerede inneholder vanvittige mengder salt - men også fordi de salter det selv på slutten.
For oss som spiser en tilnærmet helt ren diett med matvarer som inneholder ingenting til små, naturlige mengder salt så vil det være ekstra nødvendig å salte maten ekstra. Eventuelt ta et tilskudd med elektrolytter (basically salt i vann) for å sørge for at kroppen har optimale saltbalanser.
Et optimalt nivå av salt i kroppen er viktig for flere funksjoner og har flere helsemessige fordeler. ChatGPT oppsummerer det slik:
1. Opprettholdelse av væskebalansen: Natrium, en av hovedkomponentene i salt, spiller en avgjørende rolle i å regulere væskebalansen i kroppen. Dette er viktig for å opprettholde riktig funksjon av celler og organer.
2. Nervefunksjon: Natrium er nødvendig for riktig nervefunksjon. Det hjelper med å generere og overføre nerveimpulser, som er essensielt for kommunikasjonen mellom hjernen og resten av kroppen.
3. Muskelkontraksjon: Både natrium og klorid er viktige for muskelsammentrekning, inkludert hjertemuskelen. Et tilstrekkelig saltnivå sikrer at musklene kan trekke seg sammen og slappe av riktig, noe som er kritisk for bevegelse og hjertehelse.
4. Blodtrykksregulering: Mens høyt saltinntak kan føre til høyt blodtrykk, er et tilstrekkelig nivå av natrium nødvendig for å opprettholde normalt blodtrykk. Dette innebærer en balansegang for å sikre at blodtrykket ikke blir for lavt eller for høyt.
5. Opprettholdelse av syre-base-balansen: Natrium og klorid bidrar til å opprettholde syre-base-balansen i kroppen, som er viktig for kroppens biokjemiske prosesser.
6. Forebygging av dehydrering: Salt hjelper med å opprettholde væskebalansen i kroppen, og kan dermed forhindre dehydrering, spesielt under fysisk aktivitet eller i varmt vær hvor mye væske kan gå tapt gjennom svette.
Salt nok!
Hvis du skal dry-brine biffen din (tørke og salte den, så la den stå tildekt på benk eller i kjøleskap i alt fra noen timer til døgn) så vil jeg anbefale å salte den litt ubehagelig mye i første omgang, deretter salte på nytt ved servering.
Selv bruker jeg stort sett Himalayasalt til selve dry brine’inga og et godt havsalt (Maldon eller Baja Gold er nydelig) når det skal serveres for smakens skyld.
Her kan du trygt dra på gode 2-3 gram tilsammen i første omgang, og enda litt på toppen ved servering. Folk flest vil tro du er gal - men du spiser likevel mindre salt enn dem!
Sjekk denne videoen som jeg har laget av hvordan jeg salter en 250 grams lunsjbiff før den settes vekk noen timer. Vi skal snakke om hva som skjer under en dry-brine-prosess i et senere innlegg! 🙂
Videoen under finner du også på X / Twitter-profilen min!